Ministerul Justiţiei (MJ) a lansat în dezbatere publică, marţi, un proiect de modificare şi completare a Codului penal, prin care introduce instrumentul confiscării extinse a averii, motivând că cele existente nu au contribuit suficient în asigurarea cooperării transfrontaliere eficace în domeniu, potrivit Mediafax.
Proiectul propus de MJ vine după ce în 22 iunie, preşedintele Traian Băsescu pleda pentru posibilitatea confiscării "averii extinse", adică a bunurilor înstrăinătate în timpul cercetărilor, cu intenţia de "păcălire" a autorităţilor.
Ulterior, în 27 iunie, Traian Băsescu le-a cerut parlamentarilor să găsească o soluţie pentru transpunerea în legislaţia românească a deciziei 212/2005 a Consiliul ui JAI referitoare la confiscarea averilor obţinute illicit şi să identifice o posibilitate pentru "eliminarea prezumpţiei că orice avere este licită".
"În decizia Curţii Constituţionale veţi observa că după ce Curtea Constituţională îşi menţine punctul de vedere că trebuie menţinută prezumpţia că averea este licită, pe urmă CC dă drumul Parlamentului şi Guvernului să iniţieze o lege prin care să se transpună în legislaţia română Decizia 2005/212 JAI, din 24 februarie 2005", mai spunea preşedintele.
Marţi, Ministerul Justiţiei propune confiscarea extinsă a averii, motivând prin transpunerea în legea română a articolului 3 din Decizia-cadru 2005/212/JAI privind confiscarea produselor, instrumentelor şi altor bunuri aflate în legătură cu criminalitatea.
"Apreciind că celelalte instrumente existente în domeniu nu au contribuit în mod suficient la asigurarea unei cooperări transfrontaliere eficace în materie de confiscare, întrucât un număr de state membre nu sunt încă în măsură să confişte în mod eficient produsele infracţiunilor, Consiliul Uniunii Europene a adoptat Decizia-cadru 2005/212/JAI privind confiscarea produselor, instru