După o perioadă în care piaţa imobiliară de pe Valea Prahovei a fost puternic afectată de criza financiară, aceasta a intrat în sfârşit pe trend ascendent.
Fie că este vorba despre închiriere sau despre cumpărare, numărul de persoane care îşi doresc un apartament la munte a început să crească. În ceea ce priveşte tipul de locuinţă solicitat, apartamentele vechi pierd din ce în ce mai mult teren în faţa ansamblurilor rezidenţiale nou construite, motivul principal fiind faptul că preţurile practicate de către dezvoltatori sunt aproximativ aceleaşi ca cele pe care le solicită diverşi proprietari în schimbul unor case vechi.
„De la jumătatea anului 2008 numărul tranzacţiilor imobiliare a început să scadă, în următorul an acestea au fost aproape inexistente şi nici pe parcursul anului trecut situaţia nu a fost una cu mult mai bună. Din fericire, în acest an numărul vizionărilor de locuinţe a crescut cu peste 30 la sută faţă de anul trecut, iar cel al tranzacţiilor propriu-zise cu aproximativ 16 - 18%", ne-a precizat Mihai Totpal, manager al Agenţiei Imobiliare Mervani din Sinaia.
Cele mai solicitate tipuri de locuinţe în staţiunile de pe Valea Prahovei sunt apartamentele în blocuri nou construite şi casele de vacanţă care se vând în schimbul a 80 - 90 de mii de euro. Referitor la cumpărători, 60 - 70 la sută dintre aceştia provin din capitala ţării, iar restul din Constanţa, Giurgiu, Craiova şi, mai nou, din Ploieşti sau din diverse localităţi din zonă.
40.000 de euro o garsonieră
În ceea ce priveşte preţurile percepute de către dezvoltatori, de exemplu, o garsonieră se vinde cu 35 - 40 de mii de euro, un apartament cu două camere - cu 45 - 52 de mii de euro, iar unul cu trei camere costă aproximativ 60 de mii de euro. În schimb, un apartament cu două camere dintr-un bloc vechi costă între 40 şi 43 de mii de euro, preţ care se apropie de cel a