O tonă de aur şi de pietre preţioase, un lanţ gros din preţiosul metal ce cântăreşte 35 de kilograme, o statuetă bătută cu diamante şi rubine, mii de monede, bijuterii preţioase - toate acestea au stat ascunse mai bine de 140 de ani în încăperile subterane ale unui templu hindus. Comoara, estimată momentan la 16 miliarde de euro, a fost descoperită recent de arheologi în lăcaşul de cult ce adăposteşte o parte din averile maharajahilor din Travancore, scrie The Telegraph.
Greu de estimat cu precizie, comoara din templul construit în urmă cu 400 de ani este mai mare decât bugetul anual al Indiei pe educaţie, potrivit Reuters. Experţii de la faţa locului spun că valoarea obiectelor preţioase descoperite este "astronomică". Unele bijuterii datează de pe vremea lui Napoleon, iar piesele sunt realizate deosebit de migălos, în stil indian.
Comoara a fost descoperită în camerele subterane sigilate din templul hindus Sree Padmanabhaswamy din Thiruvananthapuram, capitala statului sudic Kerala, informează Reuters. O parte din Kerala de astăzi este formată din fostul regat feudal Travancore, condus de maharajahi. Generaţii de mari principi indieni au ascuns bijuterii, aur şi argint în şase încăperi secrete de piatră ale templului. Trei dintre acestea nu mai fuseseră deschise din 1872.
Templul Padmanabhaswamy din Thiruvananthapuram, locul în care a fost descoperită comoara
Descoperirea a pornit de la solicitarea unui avocat indian, care a cerut Curţii Supreme de justiţie a Indiei ca Executivul să asigure securitatea templului hindus şi să-i protejeze averile adăpostite. Astfel, camerele sigilate în urmă cu 140 de ani ale templului Padmanabhaswamy au fost deschise pentru a se face un inventar al bogăţiilor ascunse acolo.
Nimeni nu a crezut că averea maharajahilor adunată de-a lungul secolelor era atât de mare şi până în prezent autorităţile au i