În timp ce politicienii greci votau, sub presiunea străzii, schiţa unui proiect de salvare a ţării de la colaps, guvernul portughez trecea, în total consens, un pachet de reforme printr-un parlament resemnat. După modelul elen, Portugalia lansează şi ea un plan ambiţios de privatizare, în care va scoate la vânzare pachete de acţiuni la compania sa de electricitate, la compania aeriană şi la divizia de asigurări a băncii sale de economii, Caixa Geral de Depósitos (CGD). Într-o atmosferă mai agitată, Irlanda se pregăteşte pentru un nou val de măsuri de austeritate, ale căror detalii nu sunt deocamdată cunoscute.
Dimensiunile reducerii facturii de cheltuieli a statului irlandez, de 3,6 miliarde de euro, au înfuriat o populaţie aflată de trei ani în epoca austerităţii. Nici Irlanda însă nu are soluţii magice în faţa lipsei de bani. Irlandezii au alungat un guvern care părea incapabil să le uşureze viaţa, însă nici noua coaliţie aşezată la butoane nu are spaţiu de manevră. Mai mult, liderul Partidului Laburist, de stânga, aflat în coaliţia de guvernare, Eamon Gilmore, a avertizat că trebuie luate decizii dificile, care propun noi tăieri de cheltuieli. Izbăvirea de povara datoriilor se obţine prin încăpăţânarea de a face reforme, imaginaţie şi dorinţa de a-ţi asuma sarcini dificile, a spus Gilmore. Cum a trecut Gilmore de la retorica antiausteritate, exersată pe când era în opoziţie, la îndemnul adresat străzii de a se potoli nu este greu de explicat. Retorica populistă nu face rost de bani pentru a plăti datoriile.
Pentru a se face mai bine înţeles de oamenii furioşi, a făcut apel la patriotism şi a spus că suveranitatea ţării nu poate fi redobândită dacă fiecare tăiere de cheltuieli şi fiecare pas de reformă sunt contestate. Toate cele trei ţări depind în acest moment de ajutorul extern şi economiile lor se află sub lupa Fondului Monetar Internaţional. Se