Medicamentele pentru fertilitate pot creşte riscul ca femeile trecute de 35 de ani să aibă copii afectaţi de sindromul Down, avertizează medicii.
Oamenii de ştiinţă de la The London Bridge Fertility, Gynaecology and Genetics Centre, coordonaţi de profesorul Alan Handyside, susţin că folosirea medicamentelor puternice, menite să stimuleze numărul de ovule pe care o femeie le produce, poate determina probleme în dezvoltarea embrionului, în special la femeile cu vârsta peste 35 de ani, informează Daliy Mail.
Acest tip de tratament poate avea ca rezultat imposibilitatea de a rămâne gravidă, pierderea sarcinii şi, în cazuri mai rare, naşterea unui bebeluş cu sindromul Down, sunt de părere cercetătorii britanici.
Profesorul Alan Handyside spune că stimularea ovarelor prin medicamente poate activa mai mulţi cromozomi anormali în producerea de ovule şi a oricărui embrion creat. Sindromul Down este cea mai comună afecţiune care rezultă ca urmare a anomaliilor cromozomiale şi este mai frecventă la femeile în vârstă, precizează omul de ştiinţă. Numărul de anomalii descoperite pe parcursul studiului le-a depăşit pe cele care s-ar fi datorat doar vârstei înaintate a mamei.
Medicamentele hormonale sunt folosite în procedurile de fertilizare in vitro pentru stimularea ovarelor. Astfel, li să permite ovulelor să ajungă la maturitate şi, în acelaşi timp, să fie îndepărtate din corpul femeii, în special la femeile în vârstă care se confruntă cu o dispariţie a rezervelor de ovule. În plus, au existat îngrijorări cu privire la efectele pe care le are stimularea ovariană asupra sănătăţii unei femei. Experţii spun că stimularea ovariană poate fi fatală sau poate vătăma ovulele.
În studiu, cercetătorii au folosit o nouă metodă de screening, corpul polar, în care mici celule au fost derivate din dezvoltarea ovulului şi au fost îndepărtate, în mod sigur, pentru