400 de elevi s-au cazat ieri în curtea Muzeului Satului „Dimitrie Gusti” la tabăra de creaţie „Vara pe uliţă”. Timp de şase săptămâni, până la 12 august, copii cu vârste între 6 şi 18 ani vor învăţa să picteze, să fie olari sau să împletească sfori.
Prispele caselor de la Muzeul Satului s-au umplut încă de ieri de elevi, care mai de care priceput la pictat, desenat, sculptat sau împletit cununi. Vacanţa mare a fost planificată în funcţie de tabăra de creaţie de la muzeu.
„Dacă nu veneam aici, acum stăteam în faţa calculatorului”, a spus Ioana Gîtlan de 12 ani, elevă la Liceul „Nicolae Tonitza” din Capitală. În timp ce împleteşte o sfoară, Ioana ascultă indicaţiile profesoarei, Paraghiţa Albu, venită tocmai de la Bârlad. „La Atelierul de Împletituri facem bufniţe din sfoară, potcoave norocoase, brăţări, centuri şi ghivece de flori, timp de două săptămâni, cât durează modulul”, a explicat profesoara.
Alexandra şi Meda, două fetiţe înscrise la acest atelier împletesc „Cercul Viselor”. „Adunăm toate visele în el şi îl agăţăm deasupra patului. M-am înscris aici pentru că ştiam că e foarte interesant şi pentru că mama mi-a spus că am talent la împletit”, a spus Alexandra. „Tradiţia spune că acest cerc adună energiile negative şi asigură copilului un somn liniştit. Nu recomand copiilor foarte mici acest atelier pentru că deja am primit reclamaţii că îi dor degetele. Vor face băşici până la sfârşit”, a adăugat coordonatoarea.
CLICK PE IMAGINI PENTRU FOTOGALERIE
Şcoală de vară pentru prichindei
Pe uliţele muzeului, ştrengarii aleargă în pauza de masă. Toţi elevii au prinse în piept ecusoane cu numele şi atelierul la care sunt înscrişi. Unii ştiu ce au de făcut, alţii sunt mofturoşi şi se mai gândesc când să înceapă lucrul. „Astăzi nu prea am chef să fac nimic”, a strigat un băieţel la masa de modelaj. „M-am înscr