Economia Turciei a crescut cu o viteză impresionantă de 11% în primul trimestru, dar în spatele acesteia se ascund o serie de dezechilibre care ar putea duce la o aterizare forţată, scrie The Wall Street Journal.
Deşi situaţia din Turcia contrastează puternic cu cea din ţara vecină Grecia, unde economia rămâne în recesiune, iar guvernul tocmai a adoptat un plan de austeritate pe cinci ani care va reduce salariile angajaţilor la stat şi va majora taxele, investitorii nu se înghesuie să cumpere active în Turcia.
Pieţele sunt îngrijorate cu privire la soluţiile pe care executivul le are pentru a controla deficitul de cont curent imens, care a ajuns să depăşească 8% din PIB şi este văzut drept un semn al supraîncălzirii economiei.
Deficitul balanţei comerciale a Turciei aferent lunii mai s-a dublat comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, apăsând şi mai tare asupra deficitului de cont curent (diferenţa dintre intrările şi ieşirile de valută din ţară).
Importurile ţării au crescut cu 42,6%, de aproape patru ori mai rapid decât exporturile, care au avansat cu numai 11,7%, conform datelor publicate de biroul turc de statistică.
Investitorii se ţin departe
Un semn al nervozităţii investitorilor este faptul că bursa de la Istanbul a avut una dintre cele mai slabe evoluţii din rândul ţărilor emergente, scăzând cu 9,75% începând cu luna mai. Şi pe piaţa valutară, traderii au vândut masiv lire turceşti, moneda depreciindu-se cu aproape 19% din noiembrie anul trecut.
Dar acestea nu sunt singurele probleme ale Turciei. Ţara produce cantităţi foarte mici de petrol şi gaze, ceea ce face ca producătorii să se confrunte cu costuri mai mari decât competitorii din alte ţări, spun economiştii.
Companiile preferă astfel să importe componente şi prefabricate decât să le producă şi în acest fel cu cât creşte producţia, cu a