"Războaiele sanitare" purtate de autorităţilor ruse împotriva vinurilor din Republica Moldova au făcut ca în primul trimestru al lui 2011 republica să înregistreze o reducere a exporturilor pe piaţa rusă cu 53,5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut: de la 17,73 la 8,25 milioane de dolari, potrivit Agerpres. Principalul "înlocuitor" al alcoolului moldovenesc de pe piaţa Rusiei devine producţia rusă contrafăcută, atenţionează experţii.
În mod oficial, "acţiunile belicoase", care începuseră încă în 2006 cu interzicerea totală a importurilor de vinuri moldoveneşti în Rusia, sub pretextul calităţii scăzute a acestora, au fost suspendate încă de acum patru ani. Însă, în luna ianuarie a acestui an serviciul sanitar federal Rospotrebnadzor a 'descoperit' din nou că 41 de partide de produse alcoolice moldoveneşti nu corespund normelor igienice din Rusia. Prin urmare, în pofida afirmaţiilor autorităţilor, 'războiul vinului' nu s-a încheiat, ci doar a trecut într-o 'fază rece', noteză cotidianul rus Novâie Izvestia.
Drept rezultat, dacă până în 2006 pe piaţa rusă se exportau 80% din producţia de vinuri a Republicii Moldova, în prezent se exportă doar 24%. În schimb, au crescut semnificativ exporturile de produse alcoolice moldoveneşti în Europa şi chiar China, care într-un singur an a majorat de peste 6 ori importurile de vin din republică, subliniază cotidianul rus.
În afară de faptul că acest război comercial a falimentat aproape jumătate dintre producătorii de vinuri din Republica Moldova şi i-a "văduvit" pentru mult timp pe cetăţenii ruşi de vinurile moldoveneşti ieftine şi de calitate destul de bună, pe piaţa alcoolului din Rusia s-a înregistrat o mare "reîmpărţire", care în final s-a soldat cu înlocuirea producţiei moldoveneşti interzise prin produse ruseşti contrafăcute.
"Dacă iniţial nişa formată fusese umplută de vinuri din Europa şi