Ce anume recomandă roşcovele să facă parte dintr-o dietă sănătoasă? Păstaia conţine aproximativ 40-50% zahăr, care constă în zaharoză (până la 26%), fructoză (până la 13%), xyloză, maltoză şi glucoză. De asemenea, conţine proteine, aminoacizi, amidon, oligoelemente etc. Seminţele conţin proteine, grăsimi (în principal acizi de tip oleinic, linoleic si palmitic), fitohormoni, tanin şi gumă de karuba. Roşcovele sunt bogate în tanini care inhibă enzimele digestive şi inactivează bacteriile coli. Acesta este şi motivul pentru care specialiştii susţin că, de exemplu, pentru prevenţia îmbolnăvirilor cu bacteria enterohemoragică E.coli este recomandată o dietă din care să nu lipsească roşcovele. De asemenea, consumul constant de roşcove susţine dezvoltarea unei flore benefice de bacterii intestinale. Deoarece are un efect calmant asupra stomacului şi mucoaselor intestinale, sunt recomandate pentru a atenua stările de greaţă şi a trata diareea. Roşcovele reprezintă o bogată sursă de vitamine şi minerale (în special de calciu). Se spune că revitalizează asemenea cafelei, fără a avea însă efectele secundare ale acesteia.
Două reţete malteze
Pentru a afla cum pot fi folosite roşcovele în alimentaţie, am apelat la unul dintre bucătarii celebri în Malta, Joseph Bugeja (Suncrest, Qawra), specializat în gastronomia tradiţională a arhipelagului din meniul căreia nu lipsesc aceste păstăi hrănitoare.
În Malta se prepară tradiţional "gulepp tal-harrub", siropul de roşcove, ideal pentru tratarea diferitelor afecţiuni respiratorii. Pentru a-l obţine, ai nevoie de un kilogram de păstăi de roşcove, spălate bine şi apoi uscate. Se aşază într-un vas larg, pe un singur strat, şi se dă la cuptor pentru 5-10 minute. Se scot din cuptor, se lasă să se răcească şi se rup în bucăţi mici, apoi se pun într-un vas cu 2 litri de apă, să se înmoaie, toată noaptea. Dimineaţa,