Cimitirul din satul Tătărani, comuna Bărcăneşti, este, poate, singurul din România unde pozele de pe cruci sunt protejate de gratii.
Respectul pentru morţi şi memoria acestora îmbracă accente tragi-comice în satul Tătărani, situat pe DN1, chiar la intrarea în Ploieşti dinspre Bucureşti.
VEDEȚI AICI MAI MULTE IMAGINI DIN CIMITIRUL CU GRATII LA CRUCI
Gratiile zdravene, cu linii foarte dese, montate în faţa fotografiilor cu rudele moarte ale localnicilor, par să nu-şi aibă sensul. Pentru oamenii din sat însă, o astfel de grozăvie este justificată. „În urmă cu aproximativ doi ani, zeci de cruci din cimitir au fost vandalizate, rupte, iar pozele de pe ele furate sau ciobite. În special cei vârstnici, cu frică de Dumnezeu, şi-au comandat gratii pentru cruci", ne-a spus Vasile Stănescu, un localnic venit să îngrijească mormântul părinţilor.
De altfel, zeci de cruci, cu spaţii goale în dreptul fotografiilor, confirmă faptul că pozele bieţilor defuncţi au dispărut, luate de un ciudat colecţionar.
Sataniştii de la Ploieşti
Despre cei care au vandalizat cimitirul nu se ştie nimic, pentru că nu au fost prinşi. În schimb, imaginaţia oamenilor a ţesut intrigi fabuloase. „Erau satanişti din Ploieşti, copiii din ăştia care se jucau cu lucruri diavoleşti. Oricum, din ăştia cărora nu le e frică să intre noaptea într-un cimitir", ne-a spus Gheorghiţă Bolboacă, un tânăr care sapă şi amenajează gropile din cimitir de peste doi ani. „Antreprenorul" ne-a mai spus că, în acea perioadă, s-au organizat pânde. Au fost bănuiţi, pe rând, nebunul satului, apoi câţiva beţivi, dar fără rezultat.
Trecerea timpului a mai domolit oamenii. Crucile noi nu mai au gratii pe cruci. Amintirea acelor întâmplări, însă, îi tulbură chiar de la intrarea în cimitir şi îi face să se închine, lung şi apăsat, ca în prezenţa unui lucru necurat.
Gheorghiţă Bolboacă