Focurile de artificii au fost mai spectaculoase parca decit oricind, patriotismul mai evident si mai sincer manifestat in desfasurarea ritualurilor sarbatorii.
Dupa 235 de ani de independenta SUA se confrunta cu probleme sociale si economice dificile. Patru cincimi din state sunt in deficit, citeva in faliment tehnic. La nivel federal, legislatorii si-au anulat vacanta de 4 iulie pentru a fasona un buget de austeritate. SUA traiesc pe datorie, sistemul politic dovedindu-se pina acum incapabil sa gaseasca o solutie.
Presedintele, care fusese purtat spre victorie pe aripile unei sperante autentice de schimbare, s-a dovedit a fi o deziluzie pentru multi dintre sustinatorii sai, aflindu-se acum la nivele de popularitate dezamagitoare. Instinctul sau politic, tendinta sa de a conduce prin dialog si compromis, nu se potrivesc actualului climat, in care notabila este radicalizarea, deplasarea inspre extrema dreapta, a legislatorilor republicani si candidatilor la investitura partidului pentru prezidentialele din 2012.
Somajul ramine la un nivel extrem de ridicat, executarile imobiliare silite continua sa fie o realitate pe tot cuprinsul tarii, multi dintre cei care au servicii isi vad salariile stagnind si beneficiile reduse. In citeva state, guvernatori republicani incearca sa reduca deficitul pe spinarea functionarilor publici si a sindicatelor acestora.
Exista sentimentul ca omul de rind, contribuabilul care a salvat institutiile financiare de la faliment este de doua ori pedepsit, pus acum sa plateasca pentru EFECTELE crizei. Cei care au cauzat-o, bancile si speculantii, o duc mai bine decit oricind.
La orele locale 21:30, cind focurile de artificii inaltate deasupra insulei Manhattan luminau statuia Libertatii, sentimentul ca nu trebuie sa ne pierdem speranta, ca lumea nu trebuie sa dispere, era mai pronuntat decit oricind. A