Banca Naţională a României (BNR) a încheiat anul 2010 cu un profit de 1,4 miliarde lei (circa 337 milioane de euro), potrivit raportului anual al BNR. Este pentru al patrulea an consecutiv când banca centrală este pe profit. Sursa: OCTAVIAN COCOLOŞ
Totuşi, profitul este cu 69% mai mic decât cel realizat în anul 2009. "Diminuarea profitului se datorează, în mare măsură, situării băncii centrale în poziţia de debitor net al sistemului bancar în cea mai mare parte a anului 2010", arată raportul anual al băncii centrale.
Rezultatul financiar pozitiv a fost determinat de profitul operaţional obţinut din administrarea rezervelor internaţionale, care a adus un plus de 2,198 miliarde lei, precum şi din emisiunea monetară şi decontarea plăţilor, care au plusat 30,2 milioane lei.
Totodată, profitul a fost diminuat de pierderea asociată operaţiunilor de politică monetară, care au însemnat un minus de 469,9 milioane lei, de pierderi din alte operaţiuni cu un minus de 334,5 milioane lei şi reevaluării activelor şi pasivelor în valută, care au însemnat un minus de 9,3 milioane lei.
"Potrivit acquis-ului comunitar, BNR nu urmăreşte îndeplinirea unor performanţe de ordin comercial, cum ar fi maximizarea profitului, acţiunile sale vizând implementarea unei politici monetare care să asigure atingerea obiectivului fundamental şi anume stabilitatea preţurilor", se explică în raportul băncii centrale.
Ce a făcut BNR cu banii
Conducerea BNR nu poate face ce vrea cu banii. Asta deoarece legea privind statutul Băncii Naţionale a României are prevederi foarte clare în această privinţă.
Astfel, 80% din profitul realizat anul trecut, adică o sumă de 1,132 miliarde lei a fost virat la bugetul de stat.
Totodată, 141,5 milioane lei au mers la majorarea rezervelor statutare, iar 84,9 milioane lei au fost utili