Medicului veterinar Ştefan Răileanu, cel care a vorbit în presă despre transportarea cailor din Letea la abatoare, i-a fost desfiinţat cabinetul veterinar. Autorităţile locale i-au declarat război deschis angajatului Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării.
Şicanele, spune acesta, au început la scurt timp după ce scandalul s-a stins, iar cei 50 de cai salvaţi au intrat în custodia unui ONG. "Mi-au căutat tot felul de motive, să mă înfunde. Profesional, nu mai pot face nimic. Pe 27 iunie mi-au închis cabinetul veterinar din Tulcea. Am vrut să particip cu nişte cai la concursuri şi am trimis analizele de sânge la Direcţia Sanitar-Veterinară(DSV) Tulcea. Aştept şi acum, după două săptămâni, rezultatele, în condiţiile în care înainte nu dura mai mult de 3 zile. Am înţeles că e nevoie de semnătura doamnei directoare”, explică Răileanu.
Însă directoarea DSV Tulcea, Marinela Tertiş, i-a făcut acestuia plângere la Comisia de Deontologie pentru "denigrarea activităţii serviciului veterinar”. Colegiul Medicilor Veterinari urmează să dea o soluţie în acest caz. Tertiş reclamă faptul că doctorul Ştefan Răileanu a incitat constant mass media şi a declarat că animalelor li se aplică rele tratamente, "deşi era vizibil că rănile acestora erau vechi şi nu erau produse de contenţia în vederea realizării actelor medicale”, se precizează în documentul trimis de Tertiş Colegiului Medicilor Veterinari din Tulcea.
În luna mai a acestui an, zeci de cai din Letea au fost prinşi într-un ţarc pentru a li se lua sânge şi pentru a fi apoi încărcaţi într-un TIR şi trimişi la abator, cu aprobarea medicului veterinar local. Sătenii din comuna C.A Rosetti şi-au însuşit cu câteva zile înainte caii din ţarc pentru a primi bani pe ei de la samsarii veniţi în deltă. Caii, sălbatici sau sălbăticiţi, au fost greu de legat pentru a li se lua analize şi