În jur de 3,4 milioane de români lucrează partial sau integral la negru, arată arată un studiu al Blocului Național Sindical (BNS) referitor la economia informală și impactul ei asupra pieței muncii.
Studiul a luat în calcul persoanele din două categorii: ocuparea informală și ocuparea în sectorul informală.
Ocuparea informală în România cuprinde 2,9 milioane de persoane care nu contribuie deloc în sistemul fiscal, adică 31,5 % din totalul populației ocupate,
În sectorul informal, care cuprinde întreprinderile neînregistrate sau angajaţii fără contracte de muncă, lucrează circa 1,2 milioane persoane, adică 13, 1 % din totalul populației ocupate.
Jumătate dintre aceștia lucrează ca salariați cu contract de muncă, dar angajatorii lor sunt unități neînregistrate.
Potrivit economistului Liviu Voinea, „excluzând persoanele prezente în ambele categorii, totalul persoanelor active în economia informală este de 3,4 milioane”.
Cele mai multe persoane cu ocupație informală sunt din sectorul gospodăriilor individuale ale populației, respectiv 2,2 milioane, adică 75, 2 % din totalul persoanelor care lucrează în economia informală.
Studiul BNS scoate în evidență insuficiența organelor de control, în condițiile în care o cincime dintre cei angajați în sectorul informal lucrează în sedii amenajate: birouri, fabrici, uzine, magazine, depozite, hoteluri, restaurante, bănci etc).
De asemenea, sectorul non-agricol cel mai bine reprezentat în economia informală este cel al construcțiilor. Astfel se explică de ce în perioada 2003-2008, prosperă în sectorul imobiliar, construcțiile și-au dublat ponderea în formarea PIB, dar acest lucru nu a dus și la creșterea ocupării.
Tinerii au șanse duble să lucreze la negru
Probabilitatea ca tinerii între 15 și 24 de ani să lucreze în sectorul informal este mai mult decât d