Banca Centrală Europeană (BCE) va continua să accepte obligaţiuni ale Greciei drept garanţii pentru credite, chiar dacă rostogolirea datoriilor ar putea duce la intrarea în incapacitate de plată, după cum a anunţat Standard & Poor's. Dacă Banca Europeană nu ar fi luat această decizie, sistemul financiar elen s-ar fi prăbuşit, în condiţiile în care Grecia are datorii de 100 de miliarde de euro la BCE.
În urmă cu două zile, un anunţ al agenţiei de rating Standard & Poor's a dat din nou fiori reci întregului sistem financiar din Europa: rostogolirea datoriilor băncilor elene ar însemna intrarea Greciei în incapacitate de plată. Aceasta după ce săptămâna trecută Parlamentul de la Atena a aprobat noi măsuri de austeritate, care au declanşat proteste violente de stradă, dar în final lucrurile s-au învăluit într-un optimism extrem de şubred.
Astfel că estimările celor de la Standard & Poor's au depreciat imediat moneda euro şi au pus noi presiuni pe cotaţiile marilor bănci europene. În Marea Britanie, Royal Bank of Scotland şi Lloyds Banking Group au pierdut 2,3 procente, în Franţa - acţiunile Credit Agricole şi Societe Generale au scăzut cu 2%, în timp ce titlurile Commerzbank s-au depreciat cu 1,7%.
În luptă cu Germania şi Franţa
Anunţul Standard & Poor's a pus faţă în faţă Banca Centrală Europeană pe de o parte şi Franţa şi Germania pe de altă parte. Cele două ţări puternice din blocul comunitar au susţinut vehement rostogolirea datoriilor Greciei, dar oficialii BCE au spus clar că nu vor accepta drept garanţii active falimentare.
Luni, cei de la BCE au refuzat să facă orice comentariu pe această temă, prin urmare, întreaga lume financiară a fost ieri cu ochii pe instituţia bancară centrală, pentru a vedea chiar şi cel mai mic semn cu privire la noua direcţie.
Toţi au răsuflat uşuraţi când „Financial Times" a scris, citâ