Sibiul forţează promovarea în Liga 1 cu un sistem de joc cu trei fundaşi centrali, dintre care unul are sarcina de ”măturător”, pe care o avea pe vremuri Baresi sau Belodedici.
Meciul tur din cadrul barajului pentru promovare în Liga 1, dintre Săgeata Năvodari şi Voinţa Sibiu, scor 0-0, a scos în evidenţă un concept tehnico-tactic foarte rar întîlnit în fotbalul românesc şi în cel internaţional. Antrenorul echipei oaspete, Alexandru Pelici, a folosit un sistem defensiv cu trei fundaşi centrali, dintre care unul, Dumitru Apostol (30 de ani şi 1,81 metri înălţime), a avut rolul liberoului clasic!
Nu însă şi poziţia lui Franco Baresi sau a lui Belodedici de acum 15-20 de ani. Lua adîncime cîţiva metri în spatele liniei defensive doar în momentul în care adversarii jucau minge lungă, pentru a asigura astfel dublajul celorlalţi doi stoperi care intrau în marcaj la vîrfuri.
"Jucăm ca Napoli"
Pelici, fost stoper la viaţa lui, a explicat: "Noi jucăm cu trei fundaşi centrali în linie, dar nici unul nu este libero clasic. Acelaşi sistem defensiv îl foloseşte şi Napoli, iar noul antrenor al lui Inter Milano, Gian Piero Gasperini, este şi el adeptul acestui modul. Nu se mai poate azi să ţii permanent un apărător în spatele liniei pentru că ar scoate din ofsaid adversarii care scapă pe margini. În funcţie de adversar însă, doi stoperi îşi iau în primire atacanţii în zona lor, iar cel care rămîne liber asigură dublajul. Se poate spune că e un libero în linie".
Sistem demodat în Europa
În fotbalul adevărat din Europa, echipele care folosesc trei fundaşi centrali pot fi numărate pe degete. În Italia, Napoli şi Genoa au rămas singurele după ce Lazio a revenit anul trecut la linia modernă cu patru apărători. Astfel, s-a creat locul de fundaş stînga pentru Ştefan Radu. Sezonul trecut, nici o echipă din Liga 1 nu a folosit modulul cu