PRACTIC. Daca vei tine seama de indicele de satietate, vei reusi sa dai jos kilogramele in plus fara sa suferi din cauza foameiRegimurile traditionale au un mare dezavantaj: dupa o perioada de dieta, te simti slabita, cedezi tentatiilor culinare si te ingrasi la loc. Motivul acestui fiasco este foamea. Care este solutia pentru a-ti atinge scopul? Sa acorzi prioritate alimentelor care au putine calorii, dar in acelasi timp sunt satioase. Acest lucru este posibil datorita unui "instrument" revolutionar: indicele de satietate.
Mecanismul foamei
Foamea e un fenomen complex, care depinde de numerosi parametri:
- nevoile energetice - cand lipsa caloriilor franeaza functionarea organismului, golul din stomac semnaleaza nevoia de reincarcare a bateriilor;
- hormonii - secretiile hormonale influenteaza apetitul, greu de controlat, mai ales cand esti femeie;
- somnul - studiile au demonstrat ca somnul insuficient duce la o mai mare pofta de mancare;
- ritmul meselor - cu cat mesele sunt regulate si la ore fixe, cu atat si apetitul se regleaza.
- stresul - in cazul anumitor persoane, acesta induce pofta de mancare, in timp ce altora le taie apetitul. Emotiile influenteaza considerabil cantitatea alimentelor consumate.
- placerea de a manca - depinde de capacitatea alimentului (si de masa in ansamblu) de a-ti potoli foamea, de volumul consumat, dar si de stimularea senzoriala (gust, culoare, miros, varietate). Acesta este cel mai usor aspect asupra caruia poti actiona daca vrei sa slabesti.
Alegerea meniului
Cand ti-ai propus sa slabesti, trebuie sa diminuezi aportul energetic (caloriile consumate), asigurandu-ti, totodata, o senzatie de satietate. Indicele de satietate (IS) constituie o "unealta" fundamentala pentru a-ti da seama cand trebuie sa te opresti din mancat. Tabelul IS te a