Nimeni nu are de fapt în acest moment un răspuns clar la întrebarea: cât de fragil este de fapt regimul Gaddafi? În acest context marcat de suspans şi presiuni, Ankara găzduieşte marţi o reuniune diplomatică pe tema Libiei, la care participă reprezentanţi ai Organizaţiei Naţiunilor Unite, grupul de contact privind Libia şi reprezentanţi ai rebelilor libieni.
Turcia se numără şi ea printre ţările care au rupt relaţiile cu Tripoli şi încearcă să joace un rol diplomatic mai important pentru găsirea unei soluţii la criza libiană.
Sâmbăta trecută Turcia a anunţat că îşi retrage definitiv ambasadorul de la Tripoli şi a recunoscut în mod oficial legitimitatea Consiliului Naţional de Tranziţie Libian. Putem spune deci că presiunile se amplifică asupra lui Muammar Gaddafi, deşi el reafirmă că nu va pleca de la putere.
Presa rusă a evocat chiar marţi o astfel de perspectivă. Ziarul Kommersant a publicat un articol în care se spune că Muammar Gaddafi ar fi dispus să renunţe la putere în schimbul unor garanţii de securitate, şi că o serie de negocieri s-ar derula în acest sens. Regimul de la Tripoli a dezminţit însă aceste informaţii, soarta "ghidului" suprem libian nu este negociabilă, se afirmă din anturajul regimului.
Ştirile care ne parvin aşadar în privinţa Libiei sunt destul de contraductorii. Un comentator al Agenţiei Reuters consideră chiar că aceasta este strategia lui Muammar Gaddafi, de a menţine confuzia, incertitudinea şi suspansul.
Nimeni nu are de fapt în acest moment un răspuns clar la întrebarea: cât de fragil este de fapt regimul? Se află el pe marginea prăpastiei, gata să se prăbuşească sau dispune încă de resurse reale? Se poate fărâmiţa dintr-o clipă în alta cercul din jurul lui Gaddafi sau este sprijinit în mod real de o echipă? Franţa, în colimator
Ministrul francez al apărării, Gérard Longuet, afirmă în context c