Foto: Thinkstock Televizor, calculator, consolă video, telefon... şi alte mici ecrane. Copiii din noua generaţie sunt superechipaţi. Mulţi dintre ei cresc şi se dezvoltă o dată cu noua tehnologie. Mai mult, televizorul, calculatorul sau cele mai recente jocuri video iau locul părinţilor, bunicilor, bonelor. Numeroşi copii petrec mai mult timp singuri în faţa micului ecran decât cu membri ai familiei sau cu prieteni de joacă. Cum trebuie să reacţioneze părinţii în faţa acestei omniprezenţe a tehnologiei în viaţa copiilor? Care sunt efectele nocive ale televizorului, calculatorului asupra celor mici? Lămurim aceste aspecte împreună cu Ioana Panculescu, psiholog clinician la Clinica Control Med.
Pro şi contra
"Prezenţa prelungită a copilului în faţa televizorului poate avea efecte nocive asupra lui, îi poate afecta somnul, poate induce stări de nervozitate şi iritabilitate, tulburări de concentrare a atenţiei", avertizează psihologul Ioana Panculescu. De aceea, specialistul nostru le recomandă părinţilor să selecteze cu atenţie programele tv, site-urile sau jocurile video vizionate de copii. Scenele de violenţă, care nu lipsesc nici din desenele animate, pot afecta copilul. În timp, copiii care vizionează frecvent scene de violenţă pot dezvolta un comportament agresiv, subliniază psihologul Ioana Panculescu.
În opinia specialistului, noile tehnologii nu trebuie eliminate din viaţa copilului. Televizorul şi calculatorul ajută la dezvoltarea intelectuală a copilului, la acumularea de cunoştinţe, aptitudini. Dar pentru a beneficia de aceste avantaje, psihologul Ioana Panculescu le atrage atenţia părinţilor să selecteze programele tv şi să monitorizeze accesul la internet. Copilului este bine să i se facă un program de vizionare a emisiunilor la televizor, iar DVD-urile cu desene animate şi jocurile video trebuie alese în funcţie d