„Ierburi de leac”… adunate în chivoturi şi apoi brodate cu fire preţioase pot fi văzute din 7 iulie în sala Irina Nicolau de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român.
Un caier al frumosului este răsucit din risipa naturii. Mariana Gheorghiu aduce de la Cluj, după un traseu scandinav, o amplă expoziţie de obiect-broderie în fibre şi materii vegetale, ansamblu premiat de Uniunea Artiştilor Plastici în 2006. Este un univers uimitor al resacralizării vestigiilor gospodăriei rustice în artele fibrei şi prin ingeniosul reasamblaj al artei obiectuale, se arată ântr-un comunicat al MŢR.
O mare timidă, fremătătoare şi dexteră, s-a cuibărit sub scutul frumosului găsit în risipa naturii. Începând prin a-şi transfigura umila cămăruţă prin alcătuiri obiectual-vegetale, Mariana Gheorghiu-Bădeni a scăpat relativ târziu din asperităţile vieţii pentru a rodi în căminul artei. Persoana bălaie a artistei, cu cap de spiriduş al fâneţii, îmbrăcată în cămeşoi brodat, ar fi trebuit să se întâlnească la timp cu Irina Nicolau, moaşa spiritului năstruşnic de la Muzeul Ţăranului Român. Le despărţeau, ca vârstă, doar un an şi o primăvară. Iar din 3 iulie numărăm, din păcate, nouă veri de la denumirea excelentei săli de expoziţie „Irina Nicolau”, în memoria celei care s-ar fi bucurat acum de etalarea „Ierburilor de leac” dinspre Bădenii Cotnarilor. Amintirile din grădină (pernuţe cu plante uscate, prinse în plasă de ciorap şi brodate apoi somptuos) sau Cădelniţele din colaci de fân l-ar fi narcotizat şi pe scriitorul Franţei profunde, Jean Giono, se mai spune în acelaşi comunicat.
„Ierburi de leac”… adunate în chivoturi şi apoi brodate cu fire preţioase pot fi văzute din 7 iulie în sala Irina Nicolau de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român.
Un caier al frumosului este răsucit din risipa naturii. Mariana Gheorghiu aduce de la Cluj, după un traseu scandinav, o amplă expoziţi