Din 2009 până în prezent, veniturile românilor au fost depăşite de inflaţie în fiecare lună, mai puţin în decembrie şi aprilie, când angajatorii au acordat bonusuri. În ultimii doi ani, românii au învins scumpirile doar cu ajutorul Iepuraşului şi al lui Moş Crăciun, care le-au adus primele de Sărbători, reiese din statisticile oficiale.
Evoluţia câştigurilor salariale nete în raport cu rata lunară a inflaţiei, evidenţiată în graficele Institutului Naţional de Statistică, arată că din 2009 până în prezent au fost tot mai rare lunile în care dinamica salariului mediu a depăşit-o pe cea a preţurilor. Mai exact, aceste luni au fost decembrie şi martie-aprilie, când de regulă se dau primele şi bonusurile salariale ocazionate de sărbătorile de iarnă, respectiv de cele pascale. Trist este că în niciuna din celelalte luni scumpirile nu au fost depăşite de dinamica salariilor, astfel că puterea de cumpărare a populaţiei a cunoscut o erodare fără precedent în ultimii doi ani.
Citiţi şi:
Românilor nici oficial nu le mai merge bine
Scumpirile au depăşit cu 4% avansul salariilor
În luna mai 2011, câştigul salarial mediu net a fost de 1.458 de lei, în scădere cu 2,7% (40 lei) comparativ cu aprilie, dar în creştere cu 2,1% faţă de aceeaşi lună din 2010. Media scumpirilor (rata inflaţiei) a fost, însă, de 0,2% faţă de aprilie şi de 8,4% faţă de aceeaşi lună din 2010, astfel că şi în mai erodarea puterii de cumpărare a continuat. De altfel, mai 2011 este a 10-a lună din ultimul an şi a 16-a din ultimii doi ani în care scumpirile au depăşit salariile.
Scăderi în majoritatea sectoarelor
Cele mai mari valori ale salariului mediu pe ramură au fost înregistrate în intermedieri financiare, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante. Astfel, în intermedieri financiare câştigul salarial net a fost de 3.698 de lei, iar în hoteluri şi