Un grup de eurosceptici contestă la Curtea Constituţională legalitatea pachetului financiar destinat salvării ţărilor aflate în dificultate. Agenţia de evaluare Standard & Poor’s avertizează că restructurarea datoriei Greciei după modelul francez poate duce la incapacitate de plată.
Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, s-a prezentat ieri la Curtea Constituţională de la Karlsruhe pentru a pleda cauza ajutoarelor pe care ţările din zona euro le acordă statelor aflate în dificultate: Grecia, Irlanda şi Portugalia. „Suntem ferm convinşi că am făcut tot ce era necesar şi corect pentru a proteja moneda noastră comună", a declarat oficialul german la prima audiere în cadrul acţiunii juridice declanşate după plângerea depusă anul trecut de un grup de eurosceptici.
Citiţi şi:
Miniştrii de Finanţe din zona euro au decis: Grecia primeşte 12 miliarde de euro din împrumutul de la UE şi FMI
VIDEO Austeritate „à la grecque“. Patru ani de strâns cureaua
„Fără o monedă comună am fi fost într-o situaţie mult mai grea şi nu am fi avut mai puţin de trei milioane de şomeri, ci am fi avut peste cinci milioane", a spus Schäuble. „Pericolul unei contagiuni a justificat ajutarea Greciei prin împrumutul acordat în aprilie 2010", a mai declarat ministrul german.
Încălcarea drepturilor
Plângerea a fost înaintată anul trecut de cinci profesori eurosceptici, în frunte cu economistul Joachim Starbatty, şi de Peter Gauweiler, membru al Uniunii Creştin-Sociale, aliaţii din Bavaria ai cancelarului Angela Merkel. Aceştia susţin că decizia de a ajuta ţările aflate în dificultate încalcă atât legislaţia europeană, cât şi pe cea germană. Pachetele financiare ar încălca drepturile cetăţenilor germani - prin folosirea banilor publici - şi tratatele Uniunii Europene, în special clauza „no-bailout", potrivit căreia nici UE şi nici statele