Procurorii militari au dispus neînceperea urmăririi penale în cazul prăbuşirii elicopterului SMURD, soldat cu patru morţi. Anchetatorii au constatat că accidentul s-a produs din cauze pe care piloţii aparatului nu puteau să le prevadă.
Dosarul tragediei din ianuarie 2006, în care şi-au pierdut viaţa patru persoane după ce elicopterul SMURD Iaşi s-a prăbuşit în zona aeroportului, a fost închis. La cinci ani de la accidentul aviatic, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar au dispus neînceperea urmăririi penale.
Concluzia anchetatorilor, susţinută de expertizele făcute în acest caz: tragedia s-a produs din cauza „sindromului dezorientării spaţiale“ (întâlnit în special la piloţii de elicopter) de care au fost afectaţi cei doi piloţi. Practic, potrivit specialiştilor, pilotul Valentin Mihai Stănescu (37 de ani) şi copilotul Augustin Popa (30 de ani) nu au mai avut o percepţie corectă asupra poziţiei şi a mişcării apartului, după ce au intrat într-o zonă cu ceaţă.
Citiţi şi:
Iaşi: Poliţiştii de frontieră prinşi la braconaj au scăpat de dosar penal
"Ca urmare a administrării de probe referitor la prăbuşirea elicopterului în cauză s-a dispus neînceperea urmăririi penale constatând că piloţii au fost afectaţi de sindromul dezorientării spaţiale ca urmare a intrării într-o zonă cu aer ceţos , situaţie care se circumscrie cazului fortuit", a declarat Irinel Rotariu, prim- procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi. Astfel, ancheta a concluzionat că prăbuşirea elicopterului nu poate fi imputată celor doi piloţi.
Patru morţi în urma tragediei
Anchetatorii au stabilit cu lux de amănunte firul evenimentelor. Astfel, pe 9 ianuarie 2006 pilotul Valentin Mihai Stănescu, copilotul Augustin Popa împreună cu medicul Liliana Puiu (37 de ani) şi asistenta Mioara Haută (30 de ani),au executat un zbor de ve