Pacienţii pot purta singuri corespondenţa cu clinicile, urmând să înştiinţeze Direcţiile de sănătate publică
Pacienţii care au nevoie de tratament în străinătate vor putea purta singuri corespondenţa cu clinicile recomandate de comisia de specialitate teritorială, urmând să transmită ulterior Direcţiei de sănătate publică documente oficiale emise de clinici, cu antet şi semnătură. Aceste acte trebuie să cuprindă date privind numele clinicii, al pacientului, costul tratamentului, condiţiile de plată şi data la care este programat pacientul.
"În premieră, s-a creat cadrul legislativ pentru efectuarea corespondenţei cu clinicile recomandate de comisia de specialitate teritorială de către bolnavi sau reprezentanţii legali ai acestora. Până în prezent, această corespondenţă era purtată numai de către Direcţiile de sănătate publică. În condiţiile în care bolnavii sau reprezentanţii legali ai acestora îşi exprimă opţiunea pentru a realiza corespondenţa în mod direct cu clinicile recomandate de comisia de specialitate teritorială, acestora le revine obligaţia de a prezenta Direcţiei de sănătate publică documente oficiale emise de clinici, cu antet şi semnătură, care cuprind date privind: identificarea clinicii, identificarea pacientului, costul tratamentului, condiţiile de plată, programarea pacientului", a comunicat ieri Ministerul Sănătăţii.
Prin Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 1011/ 9 iunie 2011 în MO nr. 416/14 iunie 2011, şi medicul curant de specialitate care recomandă tratamentul în străinătate va avea obligaţia de a elabora un raport medical pentru evaluarea stării de sănătate la un an după primul control efectuat, cu transmiterea acestuia Direcţiei de sănătate publică.
Conform noii legislaţii, s-a instituit obligaţia direcţiilor de sănătate publică de a afişa şi actualiza periodic informaţiile cu privire la numărul cererilor înregis