În contextul în care comunitatea internaţională adoptă o atitudine critică faţă de Israel iar premierul Benjamin Netanyahu vizitează astăzi România, FP preia un articol scris pentru Miami Herald de editorialistul evreu Uri Dromi, în care-şi explică optimismul pentru viitorul statului israelian.
Un amic american care a vizitat săptămâna trecută Ierusalimul, mi-a povestit îngrijorările sale despre viitorul Israelului. ”Atâtea ameninţări şi problem”, suspina el; “veţi avea energia să continuaţi”?
În loc să-i răspund direct, i-am povestit o întâmplare din urmă cu câteva zile. Fusesem rugat să particip la selecţia a 15 cercetători pentru Institutul Koret-Milken. Fundaţia Koret şi Institutul Milken, ambele cu sediul în California, susţin procesul strategic de luare a deciziilor în Israel prin plasarea absolvenţilor excepţionali în funcţii ministeriale şi pregătirea lor în diferite domenii, făcându-i astfel capabili să producă idei şi să ia decizii care să rezolve problemele sociale, economice şi de mediu ale Israelului.
În prima fază a procesului de selecţie, fiecare candidat sau candidată trebuie să se prezinte într-un minut, prin intermediul unui obiect. Un tip atletic ne-a arătat o medalie primită pentru victoria în primul Maraton al Ierusalimului. Se născuse în Ierusalim iar traseul maratonului trecea întâmplător prin locurile copilăriei sale. În fiecare punct de oprire era aşteptat de un membru a-l familiei sale, care-l încuraja. „Asta este povestea mea” ne-a spus el. „Sunt un alergător de cursă lungă, iar rădăcinile şi familia îmi dau putere”.
Un alt candidat ne-a arătat un ceas pe care bunicul său, un supravieţuitor al Holocaustului, i l-a făcut cadou pe patul de moarte. „Îmi oferă perspectivă”, ne-a spus el. Un alt tip a scos o lupă: „Dumnezeu este în detalii a spus el, smulgându-ne şi nouă un zâmbet”. O tânără femeie ne-a spus că este pa