Autorităţile judeţene susţin că în Dolj nu vor mai exista inundaţii după finalizarea lucrărilor de pe albia pârâului Teslui şi de la barajul Işalniţa.
După trei ani de lucrări, proiectul prin care autorităţile judeţene vor să scape Doljul de inundaţii este aproape finalizat. Prefectul Nicolae Giugea şi conducerea Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Jiu au făcut ieri o vizită pe şantierele de pe albia pârâului Teslui şi la barajul Işalniţa, pentru a se convinge că, de acum înainte, nu va mai exista pericol de inundaţii în judeţ. Primul popas a fost la Drăgoteşti. „Sunt cunoscute problemele din această zonă şi pagubele produse de Teslui în anii 2005 şi 2006. Prin intervenţia asupra albiei pârâului, pericolul de inundaţii va fi îndepărtat“, a precizat Giugea.
Lucrările se întind pe o suprafaţă de 36 de kilometri la nivelul Doljului, pe albia pârâului Teslui. „În acest an se finalizează investiţiile pe albia Tesluiului. Pe o distanţă de 36 de kilometri s-au făcut cinci poduri, s-a lărgit albia, s-a decolmatat. Podurile sunt din beton armat, iar peste ele poate trece orice utilaj. Nu sunt lucrări de mântuială şi timp de 20 de ani nu se va mai interveni aici. Oamenii pot sta acum liniştiţi, că nu mai vine Tesluiul să le ia casele“, a adăugat prefectul de Dolj.
Investiţia a fost începută în 2008, a costat zece milioane de lei, iar în acest moment este gata în proporţie de 80 la sută. Directorul ABA Jiu, Cosmin Călin, susţine că şi oamenii sunt de vină în cazul inundaţiilor, „pentru că aruncă gunoaiele în apă, iar acestea pot bloca podurile“. Directorul tehnic al ABA Jiu, Marin Tălău, a ţinut să precizeze că lucrările de dimensionare a albiei pârâului sunt făcute pentru un debit cu o probabilitate de depăşire de unu la sută, „lucru care se întâmplă o dată la o sută de ani“.
Podul de la Pieleşti, marea problemă
O situaţie mult mai