În centrul oraşului Şimleu Silvaniei, se află fostul castel, sau ce a mai rămas din el, al familiei Bathory. Unul din membrii ei, Ştefan Bathory, a fost regele PolonieiLipsa banilor şi nepăsarea autorităţilor au lăsat castelul într-un cvasi-anonimat. Eventualii turişti care ar trece prin Şimleu nu se pot bucura decât de zidurile din ce în ce mai şubrede ale castelui, incinta fiind închisă.
Deşi ar putea redeveni un brand al oraşului, castelul din Şimleu se degradează pe zi ce trece. Primarul oraşului, Septimiu Ţurcaş, recunoaşte că starea castelului lasă de dorit, dar susţine, pe de altă parte, că până acum nu au existat fondurile necesare reabilitării.
„Zona a fost cercetată arheologic, iar în ultimii ani am reuşit să facem şi studii de fezabilitate precum şi proiectul tehnic şi cel pentru detalii de execuţie. Toate aceste documentaţii au fost realizate de specialişti în arhitectură cu sprijinul istoricilor. Potrivit acestor studii, reparaţiile ar ajunge până la zece milioane de euro, bani de care nu dispunem în bugetul local. Vom încerca să obţinem aceşti bani printr-un program european destinat reabilitării monumentelor istorice”, declară Septimiu Ţurcaş.
Nepăsare şi dezinteres
La nivel judeţean, nepăsarea faţă de istoria medievală a Sălajului este la ea acasă. Iar Castelul Bathory, din Şimleu, nu face excepţie de la regulă, astfel că nici după 1990, aleşii sălăjenilor nu s-au străduit prea tare să conserve şi să valorifice cultural şi turistic reşedinţa principilor transilvani. Responsabilii din cadrul Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj dau din colţ în colţ şi aruncă pisica în altă parte. „Au existat, prin anii 2005 – 2006, câteva încercări de a introduce castelul din Şimleu într-un circuit turistic, alături de alte clădiri din judeţul Cluj. Nu am putut să ne ducem la bun sfârşit proiectul pentru că situaţia juridică a terenurilor era, şi