Erste: Competitorii ar fi dispuşi să acopere deficitul creat
Dependenţa economiei de creşterea creditării s-a redus considerabil
O retragere de fonduri din România de către băncile elene ar avea consecinţe economice limitate, întrucât competitorii ar fi dispuşi să acopere deficitul creat, în timp ce dependenţa economiei de creşterea creditării s-a redus considerabil, potrivit unei analize a grupului austriac Erste, citat de Mediafax.
Leul s-a aflat recent sub presiune din cauza escaladării crizei din Grecia. Motivul pieţelor financiare a fost ponderea relativ mare a băncilor elene în sectorul bancar românesc, spre 20%.
"Chiar dacă băncile elene ar retrage bani din România, consecinţele pentru economie ar trebui să fie limitate. Faţă de 2009, când retragerea de capital de către toate băncile stârnea teamă, criza din Grecia ar afecta doar o parte a sectorului financiar. Competitorii ar fi acum bucuroşi să intervină, în timp ce avansul creditării este departe de nivelul de dinainte de 2009. Astfel, dependenţa economiei de creşterea creditării a fost redusă dramatic", se arată în raportul Erste.
Se aşteaptă un avans economic de 2% în acest an, urmat de o accelerare la 3,9% în 2012
Datoria publică a Greciei, estimată la 352 mld. euro în acest an, depăşeşte datoria cumulată a Cehiei, Slovaciei, Ungariei, României şi Croaţiei, de 240 mld. euro, chiar dacă cele cinci state au la un loc o populaţie de 52 milioane de persoane, de aproape cinci ori mai mult comparativ cu 11 mil. în Grecia.
Pentru acest an, Erste estimează că datoria publică a României se va situa la 44 mld. euro. Incertitudinile privind Grecia ar putea persista, dar Erste se aşteaptă ca pieţele financiare să accepte raţionamentul grupului austriac privind atenuarea temerilor în legătură cu România, care ar susţine o întărire a leului.
JPMorgan: