Absolvenţii de liceu din acest an reprezintă „generaţia-cobai“ care a suportat toate ideile reformiste din Educaţie ale politicienilor din ultimii 20 de ani. Secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Oana Badea, promite un Bac la fel de sever supravegheat şi la toamnă.
„Adevărul": Este rezultatul de la Bac un semnal că ceva trebuie să se schimbe?
Oana Badea: Ce s-a întâmplat la Bacalaureat nu era greu de prevăzut. Voinţa de a scoate adevărul la lumină aparţine acestei echipe ministeriale, iar organizarea examenului a dus la adevăr. Rezultatele de la Bac sunt fotografia clară a realităţii din educaţie, a efectelor atâtor măsuri reformiste, cărora elevii noştri au fost obligaţi să le facă faţă. E timpul să fim oneşti cu aceşti copii şi cu părinţii lor, şi să le spunem că pentru ei anii de şcoală au trecut cu sute de reforme şi au lăsat tot atâtea cicatrice. Vorbesc în calitate de dascăl: ceea ce România cunoaşte în aceste zile este rezultatul orgoliilor reformatoare din 1999 încoace!
Citiţi şi:
Cine sunt directorii vinovaţi de dezastrul de la Bacalaureat
Baconschi: Nu mai ţin minte nota de la bacalaureat, dar, în orice caz, nu am copiat
Reforma educaţiei începe în provincie
Vorbim de o generaţie de sacrificiu?
Absolvenţii de liceu din 2011 sunt aceiaşi copii care au început şcoala în 1999-2000. Ce le-a oferit lor şcoala? Calificative în loc de note, în clasele primare, un noian de manuale alternative, unele de proastă calitate, semestre în loc de trimestre. În gimnaziu au trecut brusc la note, dar mai grav, tot ce ştiau despre evaluarea pe care urmau să o susţină la finalul unui ciclu de învăţământ s-a schimbat pe parcurs. Când au intrat în clasa a V-a, ştiau că vor susţine „Capacitatea" la finele clasei a VIII-a. În schimb, au fost puşi în faţa Testelor Naţionale. Diferenţa conceptuală între cele două