Premierul Italiei, Silvio Berlusconi, o ţine dintr-un scandal în altul. Deputaţii opoziţiei italiene au descoperit o mică prevedere, abil ascunsă în pachetul de măsuri de austeritate propus de guvern ce ar urma să aducă reduceri de 47 miliarde de euro pentru buget, care îl avantajează direct şi masiv pe premier.
Astfel, într-un paragraf de la articolul 37 al proiectului legislativ, se stipulează că plăţile compensatorii între companii mai mari de 20 de milioane de euro nu sunt obligatorii până la o sentinţă definitivă a Curţii Supreme de Justiţie. Iar grupul Fininvest al lui Berlusconi are de plătit 750 de milioane de euro către o firmă a marelui său rival politic şi de business Carlo de Benedetti.
Plata, potenţial dezastruoasă pentru Fininvest, a fost ordonată de judecători anul trecut într-un caz de corupţie vechi de 20 de ani. Grupul lui Berlusconi, care controlează imperiul mediatic Mediaset şi clubul de fotbal AC Milan, a mituit un judecător în 1991 pentru a putea prelua pachetul majoritar de acţiuni al publisher-ului Mondadori, în defavoarea altui competitor, grupul CIR, al lui De Benedetti. La fel ca în România, un proces la Curtea Supremă durează ani de zile, perioadă în care Berlusconi ar putea amâna plata de 750 milioane de euro dacă pachetul de austeritate este aprobat.
Pe cât de favorabil îi este lui Berlusconi, pachetul de măsuri de austeritate, ce deocamdată nu a fost prezentat în Parlament, pe atât de dur este pentru populaţia Italiei. Vor fi afectate pensiile, se vor reduce cu 10 miliarde de euro serviciile medicale, adică nota de plată pentru asistenţa medicală a fiecărei familii italiene va creşte cu 500 de euro anual, iar reducerea bugetelor locale va atrage majorarea taxelor pentru populaţie.
UPDATE: Presa italiană
La presiunile opoziţiei şi ale publicului, Berlusconi a scos din pachetul de austeritate măsura car