Până la sfârşitul lunii iulie, Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) găzduieşte, în Sălile Kretzulescu, expoziţia de gravură japoneză "Pelerinaj la Muntele Fuji", cu lucrări semnate de Katsushika Hokusai (1760-1849).
Organizată în semn de omagiu şi de solidaritate faţă de poporul japonez, greu încercat în urma evenimentelor tragice din acest an, expoziţia este, atât pentru specialişti, cât şi pentru publicul larg, un prilej unic de a se întâlni cu arta pictorului, desenatorului, gravorului şi autorului de scrieri populare japoneze, a cărui operă a influenţat numeroşi artişti europeni din secolul al XIX-lea, în special pe Gauguin, Van Gogh şi Claude Monet, continuând să fascineze şi să inspire până în zilele noastre.
Publicul nu s-a lăsat aşteptat la acest eveniment conceput de Muzeul Naţional de Artă al României, ca un semn de admiraţie, simpatie şi respect pentru modul exemplar în care Japonia a reacţionat la drama care a produs imense pagube umane şi materiale.
Aşadar, iubitorii de artă sunt aşteptaţi, în continuare, la călătoria imaginară în arhipelagul japonez, aşa cum a ilustrat-o marele gravor Katsushika Hokusai în seria intitulată "Cele treizeci şi şase de vederi ale muntelui Fuji". De remarcat că această serie de gravuri, căreia autorul i-a adăugat ulterior încă zece lucrări, a fost publicată pentru prima dată între anii 1829-1833. Datorită imensului succes de care s-au bucurat, cele 46 gravuri au fost imprimate în mai multe ediţii, atât în timpul vieţii lui Hokusai, cât şi postum.
În cadrul expoziţiei sunt prezentate 38 piese din colecţiile MNAR, publicate în tiraje moderne, de bună calitate, la începutul secolului al XX-lea. Universul artei lui Hokusai marchează un moment de vârf în istoria artei japoneze de tip ukiyo-e (imagini ale lumii trecătoare). Popularitatea extraordinară de care s-au bucurat gravurile se explică pri