După doi ani dificili din punct de vedere economic, reprezentanţii băncilor comerciale spun că apetitul pentru credite este în creştere.
"Ultimii doi ani au fost foarte dificili." Aşa şi-a început discursul Nicuşor Munteanu, director regional retail al Băncii Comerciale Române pentru zona de SE, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Constanţa. Există însă, în opinia sa, unele semne că trendul se va inversa. Primul dintre ele este că o campanie pe credite de nevoi persoane iniţiată de bancă a depăşit cu mult aşteptările. Astfel, volumul creditelor acordate a crescut de cinci ori în trimestrul II faţă de trimestrul I al anului. De asemenea, în regiunea de SE s-au încheiat 1.371 de credite Prima Casă, numai de către această instituţie. Aproape jumătate din acest număr reprezintă credite acordate în judeţul Constanţa, unde valoarea medie este de 43.500 de euro.
"Bătălia pe piaţa bancară este pe refinanţare. Clienţii au căpătat o oarecare mobilitate, migrarea e mult mai facilă", a mai spus Nicuşor Munteanu. Normele BNR au crescut concurenţa în piaţa bancară, ceea ce a adus beneficii pentru clienţi, care se traduc prin creşterea calităţii serviciilor şi preţul mai redus al creditelor.
Patronii se reorientează
În ceea ce priveşte companiile, scăderea creditării, în aceşti ani de criză, nu a depăşit 7%. Acum, după criză, se remarcă o nouă atitudine. „Clienţii nu vor credite, vor soluţii", explică Laurenţiu Cristian Sichitiu, director executiv Centrul de Afaceri Corporate Constanţa. Constanţa este un caz special, fiind lovită de criză mai mult decât alte judeţe, pentru că economia judeţului se bazează pe comerţ. Urmează transportul, logistica, construcţiile şi de-abia pe locul al cincilea industria. „Cele mai mari scăderi din punct de vedere al cifrei de afaceri s-au înregistrat în Constanţa şi Brăila", a precizat şi Bogdan Cristocea, dir