Volumul creditelor acordate de băncile americane a scăzut cu 2,4% în ultimul an, însă rezervele lor de lichidităţi au crescut cu 38%. Economia fragilă şi temerile privind contextul global îi determină pe bancherii din SUA să nu mai acorde împrumuturi populaţiei ci, în schimb, să finanţeze statul.
Băncile comerciale americane îşi fac rezerve uriaşe de lichidităţi, însă sunt reţinute în ceea ce priveşte creditarea. O demonstrază datele publicate la începutul acestei luni de Rezerva Federală, banca centrală a Statelor Unite ale Americii (SUA). Volumul creditelor acordate de instituţiile bancare a scăzut cu 2,4% în ultimele 12 luni. Cele mai mari contracţii s-au înregistrat la împrumuturile imobiliare (-5,4%) şi la cele de consum (-6,6%). O uşoară creştere (3,3%) a putut fi observată pentru creditele comerciale şi industriale. Un declin mai accentuat a fost înregistrat de băncile mai mici, unde volumul creditelor acordate a scăzut cu 3%.
Cu toate acestea, în acelaşi interval, rezervele de lichidităţi ale băncilor au crescut cu 38%, ajungând astfel la aproximativ 2.000 de miliarde de dolari, adică 30% din valoarea creditelor acordate, notează „Business Insider". Bancherii preferă însă să plaseze aceşti bani în titluri de stat sau bonuri de trezorerie, în dezavantajul creditării pentru populaţie.
Probleme în lanţ
În ultimul an, băncile şi-au majorat semnificativ investiţiile pentru finanţarea statului. Din nou, se poate observa o diferenţă între instiuţiile mari şi cele de dimensiuni reduse. Băncile mici şi-au majorat investiţiile în bonuri de trezorerie şi titluri de stat cu 12%, peste media băncilor mari. În total, băncile comerciale americane şi-au mărit aceste investiţii cu 150 de miliarde de dolari.
Datele vin într-un moment cel puţin delicat pentru SUA. Săptămâna trecută, Fondul Monetar Internaţional a avertizat Washingtonul că dat