După moartea liderului al-Qaida, Osama bin Laden, Casa Albă a publicat o fotografie care îi înfățișa pe cei mai importanți oameni din Statele Unite, printre care și președintele Barack Obama, urmărind acțiunea de capturare a teroristului numărul 1 al lumii. Însă puțini oameni știu că în afara cadrului, ferit de ochii presei, era un analist CIA care a fost adevăratul regizor al prinderii teroristului. Acesta a fost primul care a informat, în scris, administrația americană privind locul unde se ascundea bin Laden, cel care a pus cap la cap toate informațiile și a continuat căutarea chiar și atunci când Osama bin Laden părea de negăsit. Sursa: Reuters
"Să-i spunem John", scrie AP, precizând că identitatea lui este pe deplin protejată și orice declarație în presă interzisă.
John a supravegheat întreaga anchetă și a pus cap la cap indiciile care au dus spre ascunzătoarea din Abbottabad, Pakistan.
Potrivit AP, el s-a angajat în CIA după tentatele teroriste de la 11 septembrie 2001 și a lucrat în departamentele agenției din Rusia și Balcani. De exemplu, în momentul preluării puterii de la Kremlin de către Vladimir Putin, agentul a fost cel care l-a portretizat cel mai bine, oferind detalii importante, care scăpaseră altor ochi.
Capacitatea de a reține amănunte care par nesemnificative și de a strânge informații importante într-un tablou complex i-a oferit un avantaj în lupta cu teroriștii.
"Reușea mereu să îți prezinte implicațiile mai mari alte situației", își amintește John McLaughlin, directorul adjunct al CIA în 2001, anul atentatelor de la World Trade Center.
"Era tipul din cameră de care ascultau toți"
În 2 ani, până în 2005, agentul a jucat roluri majore în capturarea celor mai temuți teroriști: Abu Zubaydah, Abd al-Nashiri, Khalid Sheik Mohammed, Ramzi bin Alshib, Hambali și Faraj al-Libi. Însă recompensa supremă pentru munca sa ră