MĂRTURII DIN IADUL PISCULUI MAKALU. După o lună de reculegere, alpinistul Horia Colibăşanu a postat pe pagina sa de web povestea dramatică prin care a trecut pe vârful Makalu. Detaliile sunt atât de dure încât îţi dau lacrimile.
Alpinistul timişorean care a vrut să urce pe două dintre cele mai grele vârfuri din Himalaya, a avut nevoie de o lună să îşi revină şi să îşi facă curaj să povestească despre drama trăită printre gheţuri. Decesul alpinistei elveţiene Joelle Brupbacher, care i-a murit practic în braţe, după zile de chin zadarnic, l-a afectat putenic.
Este a treia dramă din cariera de alpinist a lui Horia Colibăşanu.
Incidentul de pe Lhotse vine după ce, în 2008, încercând să urce pe Anapurna, şi-a pierdut cel mai bun prieten, pe spaniolul Inaki Ochoa de Olza, alături de care a stat cinci zile la peste 7.000 de metri, încercând să-l salveze cu preţul propriei sale vieţi. Nici atunci nu a reuşit, iar riscul la care s-a expus a fost enorm. Anul trecut, tot acolo, pe Anapurna, timişoreanul a plecat să-l salveze pe spaniolul Tolo Calafat şi şi-a riscat din nou viaţa, fără să reuşească să îl găsească pe alpinistul rătăcit în marea de alb şi gheaţă.
Nu-şi mai putea căra rucsacul de epuizare
Alpinistul timişorean Horia Colibasanu a revenit din ultima expediţie în Himalaya, care s-a încheiat cu succes, după ascensiunea pe vârful Makalu (8463 m).
Deşi, iniţial, destinaţia acestei expediţii a fost să urce două dintre cele mai periculoase vârfuri ale Himalayei, vârful Lhotse şi vârful Makalu, un incident nefericit i-a determinat pe Horia şi echipa lui să renunţe parţial la acest obiectiv. Mai exact, nu au mai urcat pe Lhotse. Nici spiritele, nici vremea, nu au fost favorabile. Muntele a cerut o nouă jertfă, de data asta o tânără de 33 de ani din Elveţia.
La aproape o lună de la întoarcerea ac