Pajiştile subalpine din munţii Căşimani şi Gurghiu vor fi reconstruite pe bani europeni.
Acţiunea face parte dintr-un amplu proiect de conservare a situlului Natura 2000 Călimani-Gurghiu şi prevede reconstrucţia ecologică a 309,66 de hectare de pajişti din aceste zone.
„În momentul de faţă circa 50 de muncitori efectuează lucrări de eliminarea a plantelor invazive din zona munţilor Călimani pentru favorizarea extinderii plantei Ţepoşica. De asemnea, în zonă sunt trei stâne de oi, vaci şi cai, care vor fi împrejmuite cu gard electric pentru a fi ferite de animale sălbatice. Aceste stâne vor fi mutate în diverse locuri din zonă, tocamai pentru ca animalele să pască peste tot şi pentru ca gunoiul de grajd rezultat să nu ardă solul”, a precizat Abran Peter, coordonatorul lucrărilor silvice.
Potrivit acestuia, în munţii Gurghiu, în zona pârtiei de shi de la Sovata se coseşte manual şi mecanic pentru eliminarea arbuştilor de carpen, care nu permit extinderea altor plante.
Acţiuni viitoare
Pe lângă reconstrucţia ecologică a pajiştilor, proiectul prevede şi împădurirea diferitelor zone din cei doi munţi. După ce anul trecut au fost plantaţi 15.000 de puieţi de anin negru în Defileul Mureşului Superior, în luna octombrie a acestuia an se va realiza împădurirea unei suprafeţe de 90 de hectare de pe creasta munţilor Călimani, unde vor fi plantaţi puieţi de şneapăn.
Proiectul are o valoare totală de 941.620 de euro, dintre care 705.744 de euro sunt asiguraţi de Comisia Europeană, iar restul de a Ministerul Mediului.