Sisemul funcţionează impecabil, iar diagnosticul se pune în câteva minute, oriunde s-ar afla pacientul. Dacă acesta se simte rău, ia acest dispozitiv pe care şi-l pune în zonă inimii, iar senzorul preia informaţia despre starea lui de sănătate, o transmite prin satelit sistemului central, care o duce mai departe către cel mai bun specialist în cardiologie din ţara, din orice spital s-ar afla el.
Medicul îi va pune un diagnostic în maxim câteva minute şi va şti clar care este natura afecţiunii. Astfel, nu mai stă nimeni la coadă, nu mai pleacă nimeni la spital, chiar dacă este vorba despre o situaţie de urgenţă. Prin acest sistem, dacă este vorba despre infarct, o indigestie sau altceva, cea mai apropiată unitate medicală va trimite ambulanţă fără să mai fie nevoie s-o cheme pacientul.
Şefa Crucii Roşii Argeş, Doina Popescu, ne-a spus că sistemul funcţionează ca o reţea de telefonie mobilă. În momentul de faţă, sunt plecaţi la specializare în străinătate câteva persoane, pentru a se specializa în utilizarea acestui sistem. Informaţiile referitoare la diagnostic pot fi trimise prin telefon sau prin e-mail pacientului sau medicului de familie. Diagnosticarea se poate face oriunde în lume s-ar află pacientul respectiv.
De asemenea, acest sistem de supraveghere medicală la distanţă va mai include în viitor un dispozitiv de măsurare a glicemiei şi de localizare a bolnavilor de Alzheimer. Dacă aceştia se îndepărtează din raza de acoperire, unul dintre membri familiei va fi anunţat la telefon despre locul în care se află bolnavul. Totodată, mai există un dispozitiv ataşat aparatului-minune, destinat acelora care trebuie să ia multe medicamente la anumite ore.
În cazul în care pacientul uită să fac acest lucru, în maxim cinci minute, senzorul aflat în dispozitiv transmite informaţia sistemului central, care anunţa prin telefon pacientul că a uitat să