La mijlocul lui martie, cand aparatele de lupta internationale si-au inceput bombardamentele in Libia, numerosi lideri militari si politicieni occidentali s-au grabit sa afirme optimisti ca razboiul din nordul Africii va fi "o chestiune de zile, nu saptamani". Astazi, la mai mult de 100 de zile de la primele raiduri aeriene, sfarsitul conflictului pare inca foarte departe. Nici cele 13.000 de misiuni aeriene ale NATO, nici miile de rachete ce au lovit fortele lui Gaddafi, nici amenintarea ca liderii libieni vor fi trasi la raspundere in fata Tribunalului Penal International nu au reusit sa-l indeparteze de la putere pe omul forte de la Tripoli. De ce esueaza NATO in Libia?
Vezi si De ce se impiedica NATO in Libia?
Vezi mai jos opiniile lui Richard Gowan, expert ECFR si doctorul in istorie Binoy Kampmark, lector la RMIT University in Melbourne.
Adrian Novac: In luna martie, atunci cand a inceput campania aeriana in Libia, multi au spus ca Muammar Gaddafi va ceda dupa cateva zile de bombardamente. La mai mult de 100 de zile insa, operatiunea aliata pare ca e departe de a se incheia. Cum vedeti conflictul acum, dupa mai mult de trei luni? Richard Gowan Foto: ECFR
Richard Gowan: Este evident ca puterile NATO au subestimat dorinta lui Gaddafi de a lupta. Acest lucru este surprinzator, in conditiile in care Gaddafi si aliatii sai trebuie sa se fi pregatit de decenii sa duca un astfel de razboi impotriva Occidentului. A fost o prostie sa se imagineze ca era posibila o victorie rapida. Cu toate acestea, inca mai cred ca acesta a fost un razboi drept si ca alternativa ar fi fost aceea de a-l lasa pe Gaddafi sa omoare mii din opozantii sai.
Binoy Kampmark: Muammar Gaddafi se afla inca la putere, tocmai pentru ca aceasta campanie aeriana a fost prost coordonata. In timp ce liderul libian pierde teren, acest lucru se face in mod gradua