Cetatea Alba Iulia este readusă la viaţă prin ample activităţi de restaurare. Refacerea porţilor şi amenajarea parcului din şanţurile cetăţii sunt principalele lucrări desfăşurate de municipalitate în ultimii ani. Aproximativ 200 de milioane de lei (circa 50 milioane de euro) au fost investiţi sau sunt în curs de cheltuire pentru a pune fortificaţia pe harta turistică a Europei. În procent de 85 la sută, banii provin din fonduri europene şi de la Guvern.
Începând din anul 1994, nucleul istoric al Alba Iuliei a fost supus unui amplu proces de restaurare, pe o porţiune a acestuia fiind amenajat şi Traseul Celor Trei Fortificaţii. Centrul istoric al Alba Iuliei se află pe lista de aşteptare a României pentru includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Proiecte majore de restaurare
Procesul de restaurare al cetăţii a început la Alba Iulia în urmă cu 17 ani. Abia în urmă cu doi ani, majoritatea monumentelor au fost reabilitate, iar Alba Carolina a început să respire aerul vechii istorii.
Poarta I este situată în partea estica a ansamblului şi este cladită în forma unui arc de triumf prevăzut cu trei deschideri. Lucrările de restaurare au fost finalizate în 2007 şi s-au ridicat la suma de aproximativ 2,25 milioane lei.
Poarta a II-a a Cetăţii din Alba Iulia a fost inaugurată în 2009. Ea a fost dărâmată în anul 1937, pentru a se permite accesul maşinilor de mare tonaj în zona în care a fost construit Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan. Obiectivul a fost refăcut după fotografii de epocă, şi cu ajutorul unor părţi din vechea poartă, iar lucrările au costat 2,2 milioane de lei.
Cea mai impunătoare dintre porţile Cetăţii Vauban, Poarta a III-a, unde se află şi Celula lui Horea, a fost redată circuitului turistic în primăvară lui 2009, după mai bine de un deceniu de la demararea lucrărilor de restaurare care au costat aproape