Activiştii din România luptă pentru unificarea cu Republica Moldova, până la anul viitor. Aceştia spun că vor să restabilească dreptatea pentru că cele două ţări au avut o istorie comună. Totuşi mişcarea nu este susţinută de toţi moldovenii, anunţă postul de televiziune Russia Today.
Jurnaliştii postului de televiziune spun că ideea unificării este susţinută de tot felul de acţiuni, începând cu expoziţii de fotografii şi până la adunări zgomotoase ce au loc în Bucureşti şi Chişinău. Unele mişcări au fost promovate încă din 2009 pentru a recâştiga ceea ce ei consideră ca fiind pământul lor, spune autorul reportajului.
Încă din aprilie, în România este imposibil să nu găseşti inscripţii de genul „Basarabia este a României". Autorii acestor sloganuri cred că pământul statului independent Republica Moldova trebuie să fie iarăşi sub controlul Bucureştiului, se mai arată în reportajul televiziunii Russia Today. Prin unire înțeleg ca poporul român de pe ambele părţi ale frontierei să trăiască într-un singur stat. După pactul Ribbentrop-Molotov am fost pe nedrept separați şi dorim să reparăm acest adevăr istoric", spune coordonatorul Acţiunii 2012, George Simion.
Potrivit autorului reportajului, poziția oficială a Bucureștiului este că reunificarea celor două state va avea loc doar atunci când Republica Moldova va deveni membru al UE. Unii politicieni din Republica Moldova şi-au exprimat îngrijorarea față de declarațiile preşedintelui român Băsescu care se pare nu va aștepta această eventualitate și va extinde hotarele ţării absorbind țara vecină, mai spune jurnalistul de la Russia Today.
„După schimbarea puterii, în Moldova au apărut mai multe publicaţii şi posture de televiziune. Cred că principalul scop al acestora este românizarea moldovenilor şi deconstrucţia indentităţii moldovenilor", a declarat analistul politic Bogdan Ţârdea, pentru Russia Tod