O nouă descoperire a cercetătorilor britanici susţine ipoteza că reducerea consumului de sare nu conduce la scăderea riscului afecţiunilor cardiace, informează Reuters.
Dacă până acum consumatorii au fost avertizaţi, în repetate rânduri, să reducă consumul de sare, noi cercetări nu găsesc alimentul ca fiind vinovatul principal de afecţiunile cardiace.
Un studiu publicat de Biblioteca Cochrane relevă faptul că un consum redus de sare conduce la o uşoară scădere a tensiunii arteriale. Această consecinţă nu implică favorizarea apariţiei afecţiunilor cardiace, care pun în pericol viaţa celor care consumă sare.
Nutriţioniştii condamnă rezultatele noului studiu
Totuşi, cercetătorii afirmă că mai este nevoie de teste la scară foarte mare, pentru a stabili clar efectele consumului de sare pentru organismul uman. „Când toate guvernele fac presiuni pentru reducerea cantităţii de sodiu din alimente, este foarte important să facem nişte teste la scară largă, pentru a înţelege riscurile şi beneficiile acestei măsuri", afirmă Rod Taylor, cercetător al Universităţii Exeter.
Noul studiu a atras multe critici din partea nutriţioniştilor. Francesco Cappuccio, directorul Departamentului de Nutriţie din cadrul Organizaţiei Mondiale de Sănătate, consideră că noul studiu este greşit. „Acest raport nu schimbă priorităţile stabilite, până acum, de a reduce consumul de sare în rândul populaţiei, pentru a preveni afecţiunile cardiace. Infarctul şi accidentul vascular cerebral reprezintă cei mai mari «criminali» din lume", este de părere Cappuccio.
Campanii publicitare împotriva sodiului
Profesorul Simon Capewell, cercetător al Universităţii din Liverpool, consideră că noul studiu nu va schimba percepţia generală conform căreia consumul de sare creşte tensiunea arterială.
Nutriţioniştii sunt de părere că reducerea sodi