Multe dintre cele 70 de primării din judeţul Gorj se confruntă cu o acută lipsă de personal, după ce unii angajaţi au renunţat la slujbe, găsindu-şi de lucru în alte domenii sau în afara ţării.
Din cauza tăierilor salariale din ultimul an, mulţi angajaţi din administraţia publică din mediul rural şi nu numai au ales să îşi caute alt loc de muncă. Ca urmare a acestui fapt şi a pensionării unora dintre angajaţi, zeci de primării din Gorj au rămas fără personal. Acest deficit a fost rezolvat parţial prin preluarea sarcinilor de serviciu ale celor plecaţi de către cei care au rămas, astfel că s-a ajuns chiar şi în situaţia ca femeia de serviciu să facă muncă de administraţie. „Munca în administraţia publică locală este foarte grea, pentru că au plecat mulţi din sistem. Salariile mici i-au făcut pe oameni să plece în străinătate, unde câştigă mult mai mulţi bani. La Primăria Ţicleni, de exemplu, nu mai există secretară. Femeia a plecat în Anglia, la muncă. La Primăria Săcelu sunt extrem de puţini angajaţi şi abia se descurcă. La Stoina, aceeaşi situaţie. Sunt angajaţi care fac munca a trei oameni, secretara a ajuns şi bibliotecară, şi responsabil cu asistenţa socială, şi cu starea civilă. Angajări nu pot face şi primarii abia se descurcă. Nu se mai poate aşa“, a declarat Călin Grădinaru, liderul sindical al Sindicatului din Administraţia Publică Locală Gorj.
Prea puţine posturi deblocate
Zeci de edili locali au solicitat Prefecturii Gorj şi forurilor superioare deblocarea posturilor, dar doar câteva au primit undă verde pentru angajare: Motru, Bustuchin, Stoina şi Săuleşti. Ioana Buşe, primăriţa comunei gorjene Stoina, a declarat că se află în imposibilitatea de a desfăşura activitatea corespunzătoare în primărie din cauza deficitului de personal. „Aveam foarte mare nevoie de personal, întrucât prin pensionarea celor trei salariaţi rămăses