Statul a pierdut controlul în AGA de la Oltchim privind unele decizii, cum ar fi majorarea capitalului sau operarea de achiziţii, după ce compania germană PCC SE şi fondul britanic de investiţii Carlson Ventures au ajuns să deţină 31,3%, susţine directorul general al combinatului, Constantin Roibu.
"În AGA la Oltchim acţionarul majoritar, Ministerul Economiei, este blocat în luarea anumitor deciziii, întrucât nu mai are împreună cu acţionari minoritari două treimi din voturi. De exemplu, pentru decizii ca majorarea capitalului sau achiziţii sau fuziuni, statul nu mai are necesarul de voturi", a declarat Roibu citat de Mediafax.
Legea societăţilor comerciale prevede că "decizia de modificare a obiectului principal de activitate al societăţii, de reducere sau majorare a capitalului social, de schimbare a formei juridice, de fuziune, divizare sau de dizolvare a societăţii se ia cu o majoritate de cel puţin două treimi din drepturile de vot deţinute de acţionarii prezenţi sau reprezentaţi".
De asemenea, pentru deciziile în adunarea generală extraordinară este necesară la prima convocare prezenţa acţionarilor care deţin cel puţin o pătrime din numărul total de drepturi de vot, iar la convocările următoare, prezenţa acţionarilor care controlează cel puţin o cincime din numărul total de drepturi de vot.
Roibu spune ca s-a ajuns în aceas-tă situaţie după ce PCC SE şi Carlson Ventures au ajuns să deţină împreună 31,3% din capitalul Oltchim.
El a arătat că Ministerul Economiei nu poate conta pe voturile celorlalţi acţionari minoritari, întrucât aceştia de cele mai multe ori nu participă la AGA, unii nu mai ştiu că au acţiuni la Oltchim, iar alţii sunt decedaţi şi nu se cunoaşte cine mai deţine titlurile.
Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile Oltchim.
PCC SE şi Carlson Ventures au anunţat, la 20 iunie, că acţion