Compromiterea recoltelor din Polonia, Germania sau Belgia, trei dintre cei mai importanţi producători de mere din Uniunea Europeană, a făcut loc pe piaţă firmelor româneşti care au avut anul trecut exporturi de 4,4 milioane euro, de şapte ori mai mult ca în 2009.
"Polonezii nu au mai intrat cu mere pe piaţă ca în alţi ani pentru că au avut probleme cu inundaţiile şi cu alte fenomene meteo nefavorabile", spune Ioan Ormenişan, director general al Sucmerom Reghin, unul dintre cele mai importante grupuri de producători de pe piaţa locală, care exploatează 230 de hectare de livezi de meri.
Recolta internă de mere s-a ridicat anul trecut la 422.000 de tone, în creştere cu 11% faţă de anul anterior, acesta fiind şi cel mai bun an din 2006 încoace. România, care este al şaselea producător la nivel european, a fost, alături de Spania sau Grecia, una din puţinele ţări din UE care au înregistrat creşteri ale producţiilor de mere.
Producţia internă din Polonia, al doilea mare producător la nivel european, s-a redus anul trecut cu 24%, la 1,9 milioane de tone, în timp ce fermierii unguri au recoltat 480.000 de tone, în scădere cu 5% faţă de anul anterior, potrivit unor estimări realizate de Asociaţia Mondială a Merelor şi Perelor (WAPA), care reuneşte cei mai mari producători la nivel globlal. Datele mai arată că anul trecut 15 dintre cele 27 de economii din UE au înregistrat scăderi de până la 33% ale producţiilor interne de mere faţă de anul precedent.
În aceste condiţii, companiile din vestul Europei s-au reorientat către merele româneşti, ceea ce a dus la majorarea exporturilor de peste şapte ori într-un singur an.
Dacă în alţi ani aproape întreaga producţie internă de mere ajungea pe tarabele pieţarilor, dar şi pe rafturile marilor magazine, anul trecut au fost exportate 27.000 de tone, 6% din producţia internă. Astfel, pe piaţa in