Unele bănci din Elveţia au blocat accesul deplin al clienţilor străini la conturi, în contextul negocierilor derulate între guvernul elveţian şi Germania, Marea Britanie şi SUA, pe marginea unor tratate privind evaziunea fiscală.
"Este un nou tip de plângere pe care o primim de la începutul anului. Mă tem că aceste cazuri se vor înmulţi", a declarat, citat de Bloomberg, ombudsmanul bancar al Elveţiei, Hanspeter Haeni, adăugând că nu poate nominaliza băncile în cauză. Ombudsman este o personalitate independentă responsabilă să examineze plângerile cetăţenilor împotriva administraţiei.
Numărul plângerilor primite în acest an de Haeni de la clienţi cu privire la comportamentul băncilor elveţiene a ajuns la 44 în primele şase luni din 2011, depăşind deja cifra pe întreg anul 2010: 39. Majoritatea reclamaţiilor vin de la clienţi americani şi germani.
Elveţia negociază cu Germania, Marea Britanie şi Statele Unite pentru rezolvarea problemei activelor netaxate ajunse în conturi bancare elveţiene. Cele patru ţări discută o propunere de taxare, în Elveţia, a dobânzilor, dividendelor, câştigurilor de capital sau a veniturilor din investiţii obţinute de clienţi care au conturi bancare offshore, precum şi aplicarea unei taxe aferente perioadei de nedeclarare a veniturilor.
ALINA VASIESCU Unele bănci din Elveţia au blocat accesul deplin al clienţilor străini la conturi, în contextul negocierilor derulate între guvernul elveţian şi Germania, Marea Britanie şi SUA, pe marginea unor tratate privind evaziunea fiscală.
"Este un nou tip de plângere pe care o primim de la începutul anului. Mă tem că aceste cazuri se vor înmulţi", a declarat, citat de Bloomberg, ombudsmanul bancar al Elveţiei, Hanspeter Haeni, adăugând că nu poate nominaliza băncile în cauză. Ombudsman este o personalitate independentă responsabilă să examineze plângerile cetăţenilor împotri