Monumentele trecutului stârnesc interesul vizitatorilor.
Parcul Reconcilierii, Monumentul celor 13 generali şi Cetatea Aradului sunt trei obiective de pe harta turismului multicultural al Aradului. Monumentul Libertăţii, dedicat conducătorilor martiri ai Revoluţiei ungare de la 1848-1849, a fost amplasat în Parcul Reconcilierii, alături de un alt monument dedicat eroilor români ai Revoluţiei paşoptiste. Deşi realizarea acestui Parc a stârnit multe controverse la vremea respectivă, el a devenit un punct de atracţie turistică al Aradului, vizitat de mii de turişti din toată Europa, dar în special din Ungaria. Astfel, Aradul a ajuns un exemplu de bună convieţuire între români şi unguri.
Cetatea Aradului, închisoare imperială
Pe malul stâng la Mureşului, la cererea împărătesei Maria Tereza a fost construită Cetatea Aradului. A fost proiectată de Ferdinand Philipp Harsch în stilul fortificaţiilor franceze de tip Vauban-Tenaille, în formă de stea cu şase colţuri, şi era prevăzută cu trei rânduri de cazemate subterane şi mai multe rânduri de şanţuri, care puteau fi inundate. Lucrarea a durat 20 de ani, între 1763 şi 1783, şi a fost executată de mii de deţinuţi. Legenda spune că Cetatea Aradului a fost construită cu cărămizi transmise din mână în mână de un lanţ uriaş de militari, de la fabrica din Jimbolia până la Arad. În interiorul cetăţii a existat o biserică catolică şi în clădirile din jur au fost găzduiţi călugării franciscani.
Cetatea Aradului a fost până în 1918 una dintre cele mai mari închisori militare ale Imperiului Austro-Ungar. Aici au fost închişi militari imperiali, răsculaţi ai lui Horia, Cloşca şi Crişan ori prizonieri de război sârbi în prima conflagraţie mondială.
În timpul revoluţiei de la 1848, în luptele din zona Cetăţii Aradului au murit mii de oameni. Armata maghiară a asediat cetatea, iar garnizoana din