Anul trecut, fermierii români au încasat în jur de 3,6 -3,7 miliarde euro, bani care au fost orientați către dezvoltarea producţiei agricole, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără. Totuși, România nu a reușit să scape de importurile de alimente, în ciuda potențialului foarte mare, nereușind să-și asigure necesarul intern de alimente.
”În anul 2010 s-au dus către fermierii români o sumă de 3,6 -3,7 miliarde euro, care, deşi poate nu este foarte mare, a fost orientată către dezvoltarea producţiei agricole. Totuși, este important că agricultura a început să lucreze cu sistemul bancar pentru a nu sta doar pe subvenţii”, a spus Tabără.
El consideră că România nu are dreptul să continue cu randamentul de 35-40% înregistrat în agricultură după anul 1990. ”În contextul în care construcţia se face acum din sursele comunitare avem obligaţia de avea o politici lineare corecte, de a promova performanţa în România şi de a avea o prezenţă activă în piaţa externă. Atâta timp cât balanţa comercială şi producţia agricolă este negativă, România şi politicienii nu trebuie să doarmă. Trebuie să dăm drumul sectoarelor de producere a cărnii şi de transformare a producţiei vegetale pentru a putea ieşi pe piaţa externă cu produse cu valoare adăugată”, a precizat Tabără.
Ministrul Agriculturii consideră că România trebuie să scape de importuri, să poată să-și asigure necesarul de alimente din producția internă și, în plus, să reușească să iasă și la export.
”Am produs ani de zile doar cât era necesar pentru că doream să avem probleme cu exportul, cu partenerii de piaţă. Aşa am ajuns ca procente importante din produsele agroalimentare necesare să fie asigurate din importuri şi din speculaţia importului. A fost mai uşor să imporţi pentru că merge comisionul, iar diferenţele de preţ asigură profiturile”, a mai arătat Tabără.