După tot dezastrul în care se zbate România prin eşecul de la BAC, un bătrân din Timişoara arată, prin exemplul său, că există viaţă şi fără BAC. Fără să aibă studii de specialitate, timişoreanul Constantin Izvănariu a realizat două sculpturi unicat. Bătrânul are o poveste de viaţă impresionantă, fugind din România din cauza comuniştilor. Ajuns în Statele Unite, românul i-a cucerit pe americani prin talentul său şi a reuşit să le ofere un viitor celor trei copii, dintre care unul este stomatolog de succes în America.
Dacă îl vezi prin central Timişoarei pe bătrânelul cu ochi albaştri şi păr alb, aranjat „la dungă”, mai mereu zâmbitor şi cu un vocabular elevat, primul lucru la care te gândeşti e că ai în faţă un venerabil domn profesor, un fost inginer sau medic. În realitate, e un om care ascunde o poveste de viaţă impresionantă, o viaţă măcinată de greutăţi, al cărei punct culminat a fost fuga clandestină din România, cu direcţia America.
Hansi Schmidt a lăsat gloria sportivă pentru libertate
Medicul care a fugit de communism cu o barcă pneumatică pe Dunărea îngheţată
Povestea lui Constantin Izvănariu începe în 1926, când s-a născut, la Moldova-Nouă, judeţul Caraş-Severin. Tatăl, miner de profesie, a fost transferat la Lupeni, acolo unde a ajuns maistru-şef, având în subordine mai mulţi mineri. Pentru că nu a vrut să semneze acordul de colaborare cu Securitatea, a fost arestat. „A stat în închisoare 10 ani fără să fie judecat”, povesteşte Constantin Izvănariu. Pentru că el şi fraţii lui nu mai aveau din ce să trăiască, Constantin Izvănariu a renunţat la şcoală, când era în clasa a cincea, iar împreună cu fraţii şi cu mama, s-a întors la Moldova-Nouă. Aici a lucrat cu bunicul pentru a consolida casa părintească. Aşa a învăţat şi să sculpteze în lemn.
A riscat totul
După o viaţă chinuită, Constantin Izvănariu a învăţat mai multe