Dorin Coltofeanu este unul din artiştii modelaţi în anii ’70 de Corneliu Baba, însă a reuşit să devină ucenicul care s-a detaşat de stilul maestrului. Sursa: VLAD STĂNESCU
Dorin Coltofeanu este unul dintre cei mai bine cotaţi pictori români contemporani. Numeroasele expoziţii şi licitaţii la care participă cu tablourile sale nu fac decât să îl încurajeze să lucreze. Maestrul pictează câteva ore pe zi. Asta îi rămâne cea mai pregnantă formă de expresie, fiind zgârcit cu vorbele.
Micul atelier, recuzita picturilor şi un radio
Viaţa lui Dorin Coltofeanu se leagă de pictură dintotdeauna, îşi aminteşte el. Desenează şi colorează de când era mic, până când s-a decis că pictura avea să-i devină "meserie de bază", cum o numeşte acum. Imaginaţia în materie de pictură i se trage probabil de la bunicul din partea mamei, despre care îşi aminteşte că era "un bun portretist".
Dorin Coltofeanu pictează într-un atelier de pe strada Biserica Amzei, pe care l-a transformat într-un univers al tablourilor. Acolo păstrează toate obiectele pe care le-a pictat, de la scoici, o carapace de broască ţestoasă, felinare, râşniţe de cafea până la o blană de vulpe care stă atârnată pe caloriferul de lângă fereastră.
Pe aceeaşi fereastră intră duminica, când o deschide de cum ajunge, slujba şi corurile de la Biserica Amzei. De altfel, acesta este singurul fundal sonor pe care îl acceptă, atunci când nu are pornit radioul din atelier. Duminica nu pictează, însă în restul zilelor petrece cam patru sau cinci ore pe zi în atelier.
Un discipol bun învaţă, nu imită
Primul pas este desenul trasat cu pensula, după care urmează culoarea, care este mai intensă la început. Culorile capătă aspectul diafan datorită straturilor succesive semi-transparente, care necesită destulă vreme pentru uscare.
Pictorul foloseşte u