După 18 luni de analiză, comisia specială a Parlamentului European pentru studierea crizei economice trage concluzia că o mai bună integrare europeană va evita în viitor evenimente similare. Un raport în acest sens a fost votat în plenara miercuri 6 iulie.
Lipsa unei viziuni europene în unele chestiuni financiare dar şi arhitectura UE actuale sunt prezentate drept cauzele crizei economice.
Deputaţii care au făcut parte din această comisie specială cer o integrare europeană « mai inteligenţă » şi « mai eficientă » în contextul unei Europe care ar trebui să fie astfel mai unită.
Pentru aceasta, bugetul destinat Europei trebuie să fie mai robust. Deputaţii explică prin urmare că actuala contribuţie a statelor membre la bugetul comunitar care se ridică la 1% din PNB este insuficientă.
Parlamentul European, care a adoptat raportul acestei cominsii, este de acord şi el cu acest punct de vedere. Deputaţii recunosc că în contextul de austeritate bugetară nu este momentul ca bugetul UE să crească.
Dar în viitor, unele mecanisme ar trebui instituite în urmatoul cadru de buget european astfel încât soliditatea monedei unice să fie asigurată.
O mărire de buget nu trebuie însă făcută pe spinarea contribuitorului european, mai cred deputaţii . Ei propun astfel nu o ridicare a taxelor naţionale ci un sistem comunitar de taxe care să contribuie la bugetul UE.
Acestea ar face parte din aşa numitele resurse proprii ale Uniunii, care pentru moment reprezintă doar 4% din bugetul comunitar multinanual.
Comisia Europeană a propus săptămână trecută introducerea unei taxe europene pe tranzacţiile financiare şi un TVA european care ar spori venitul propriul al proiectului comunitar.
Parlamentul a întâmpinat pozitiv cele două propuneri dar ele nu sunt bine văzute în unele state membre, ca Marea Britanie care a respins complet ideea